Home

Raluca Ştefănescu

Editat de Diana Codreanu

În prezent, absolvenţii facultăţilor de actorie se orientează  mai puţin către scena unui teatru şi mai mult către reclame, filme sau radio. Motivele diferă, de la salarii mici la blocarea angajărilor în teatrele din Bucureşti.

Alexandru Işfan a absolvit, în 2010, Facultatea de Arte, secţia Actorie, în cadrul Universităţii Hyperion. El este de părere că  „în condiţiile actuale este foarte greu de găsit un loc de muncă     într-un teatru întrucât anual termină undeva în jur de 350 absolvenţi ai facultăţilor de actorie. Practic, aceste facultăţi produc şomeri pe bandă rulantă. Este cert că nu au cum să fie angajaţi nici măcar un sfert dintre ei. Se mai organizează din când în când nişte concursuri pentru 4-5 locuri, să zicem,  în Teatrul Naţional Bucureşti, dar pe aceste locuri se bat mii de candidaţi, aşadar lupta este acerbă. Ca absolvent poţi obţine, cu mare noroc, un post de colaborator într-un teatru ceea ce nu  îţi poate asigura un trai decent. Pe scurt, situaţia actuală este dezolantă.”

O altă absolventă de actorie este Alina Gabriela Teianu.  Ea a urmat cursurile Facultăţii de Teatru, secţia „Arta Actorului Mânuitor”, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale”. În prezent, este studentă în anul II  la Masteratul Tehnologii digitale în spectacolul contemporan, în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.  Alina se consideră o norocoasă în ceea ce priveşte angajarea în domeniu: „Privind în jurul meu, la colegii mei, este foarte greu să găseşti ceva. Şi aici mă refer la un loc în teatru. Fiecare se descurcă aşa cum poate, pe colaborări în diverse locuri. Eu sunt privilegiată! Sunt angajată la Teatrul Ţăndărică din anul II de facultate, în urma unui concurs, ultimul de atunci încoace, deoarece s-au blocat posturile.”

Un actor prost plătit

Este ştiut faptul că,  în România, actorii  nu au un venit decent, indiferent dacă este vorba de un proaspăt absolvent al unei facultăţi de teatru sau un actor deja consacrat. Din păcate, salariile mici, pe lângă lipsa posturilor libere, reprezintă un alt impediment în realizarea ca actor în această ţară.

„În teatru eşti plătit foarte  prost. Într-adevăr, se ţine cont de vechime. Dar este o diferenţă foarte mică între un debutant şi un actor de 30 de ani în teatru. În rest,  ţine de talent, bineînţeles, dar şi de noroc. Experienţa joacă şi ea un rol important, de multe ori.” este de părere Alina. Alexandru este de acord cu ea: „Dacă te referi în teatru, actorii sunt plătiţi în funcţie de vechime. În media eşti plătit în funcţie de imagine şi de talent (cei care apreciază aşa ceva).”

Nu doar experienţa, talentul sau vechimea sunt criterii de bază în obţinerea unui rol într-o piesă sau avantajul unui salariu mai măricel, ci contează, uneori, şi instituţia de teatru pe care ai   absolvit-o:  “De obicei, oamenii se cam uită dacă ai terminat la stat la UNATC şi ai trecere mai mare, dar nu este valabil în toate cazurile. Oricum, important este că ai  terminat o facultate de profil.”, a afirmat Ana Maria Bălescu, absolventă a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii  Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I.L. Caragiale” şi care este, în prezent, masterandă la Universitatea Spiru Haret, secţia Actorie.

  „Problema în a ajunge să fii distribuit într-o reclamă sunt castingurile”

 Am menţionat mai devreme că absolvenţii facultăţilor de actorie se orientează către locuri de muncă din afara domeniului. Banii câştigaţi astfel reprezintă un criteriu important în alegerea unui job. „Reclamele îţi  pot aduce venituri suplimentare deloc de neglijat. Jucând într-o reclamă poţi să iei, într-o singură zi de filmare, de 4 ori salariul unui debutant în teatru. Problema în a ajunge să fii distribuit într-o reclamă sunt castingurile. Am participat la peste 100 de astfel de probe şi nu am putut să nu observ că 80 % dintre ele sunt aranjate, adică făcute de formă. Televizorul îţi oferă posibilitatea de a te face cunoscut mult mai uşor şi de a îţi construi o imagine. Dacă joci în  filme vei avea o notorietate mult mai mare decât în teatru, iar dacă dublezi asta şi cu talent rezultă succes garantat…. într-o ţară normală. La noi se produc foarte puţine filme româneşti, aşadar reclamele rămân mai accesibile.”, a mai adăugat Alexandru Işfan. Alina Teianu consideră că „actoria îţi oferă o paletă largă de joburi.  Şi aici mă refer doar la mine: emisiuni la radio (Radio Itsy Bitsy, 2007 – 2010), voce promo-uri pentru diverse radiouri, voice-over (Prima TV), voci desene animate, petreceri pentru copii, teatru radiofonic (Radio România), predare actorie (pentru copii şi nu numai), reclame TV, filme, etc.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s